MNKnowledge - "Tuesday Afternoon club"

MNK TAC8

 


📌Относно инициативата

Tuesday Afternoon Club е инициатива на MNKnowledge с дебют в първата половина (и първия локдаун) на 2020г. Тя представлява серия от онлайн беседи на алгоритмична тематика, които събират хора с опит и интереси в сферата. Като презентатори в отделните беседи участие взимат университетски преподаватели, професионалисти от индустрията и студенти.

Tuesday Afternoon Club успя да се наложи като платформа, която в онлайн дискусии среща представители на българската (понякога и международна) алгоритмична общност.

С изданията до момента достигнахме до над 700 души.

📌Регистрацията е както винаги безплатна: https://shorturl.at/ap568 .

 

Календар на сесиите:

Андрей ще ни представи група нестандартни, силно паралелни алгоритми за сортиране, които при достатъчен брой работещи в синхрон нишки, могат да сортират N елемента за време O((lgN)^2) - значително по-добро от конвенционалните алгоритми. 

От друга страна, идеята им е сравнително проста и са подходящи за имплементиране в хардуер - заради което се считат от някои за практическото бъдеще на сортиращите алгоритми. 

 

Доц. Банчев ще разгледа свойствата, разновидностите и похватите на програмирането чрез стек,както и някои действащи езици за програмиране, които следват стековия модел.

Важно: обърнете внимание, че сесията на доц. Банчев ще се състои по изключение в понеделник.

 

В бизнеса, в обществения живот, а и в личния непрекъснато се налага да избираме измежду няколко алтернативи. 

Това, което често правим, е да се опитаме да ги подредим по една характеристика - например цена. Но в действителност имаме предвид и други критерии, просто не знаем как да ги включим в процеса на вземане на решения. 

Филип ще ни запознае с основните идеи на многокритериалното вземане на решения, на многокритериалния избор, ще покаже някои алгоритми, системи и ще даде пример със задачи.

 

Компютърното зрение е категория в изкуствения интелект, която позволява на компютрите да извличат смисъл от дигитални изображения - снимки, видеа, камери и други източници на видео информация. 

Днес компютърното зрение е навсякъде около нас. Само в смартфона ни намира ред приложения - засичане на лица, автоматична категоризация на снимките ни или търсене в снимки по ключова дума. Използва се за лицево разпознаване в системи за сигурност, в медицината, автономните коли, умни градове, умни ферми, спорт и още много други. 

Александър ще ни покаже как работи отвътре.


Очакваме ви!