Технически университет - Габрово подписа договор за сътрудничество с "Костал България Аутомотив"

20230713 1309550

ТУ - Габрово днес подписа договор за сътрудничество с "Костал България Аутомотив" ЕООД. Споразумението е за задълбочено сътрудничество в сферата на техническите кадри и науката.

"Договорът е за партньорство в областта на едно от най-дефицитните неща в света, това са кадрите. Това, което ние се опитваме да правим въпреки всички затруднения, които имаме в липсата на кадри и желаещи да учат инженерни науки, хора, които малко по-късно осъзнават, колко важно е да учиш навреме. Опитваме се да осигуряваме една от най-добрите среди и инфраструктури в България за обучение на инженерни кадри. В сътрудничество с компании като "Костал" с най-голямо удоволствие подписваме един такъв договор", посочи при подписването проф. Илия Железаров, ректор на Технически университет – Габрово.

"Костал" е независимо семейно предприятие, създадено през 1912 година в германския град Lüdenscheid (Люденшайд). Ръководството на международната група и до днес има седалище в този град, в който компанията е основана от Леополд Костал (Leopold Kostal), родом от Мнихово Храдище в Чехия.

Групата, която до момента развива дейност в 21 страни по целия свят, се занимава с разработването и производството на електроника и електромеханични компоненти за автомобилната индустрия. Всички дейности на компания "Костал" са насочени към постигане на възможно най-качествен продукт. Значително внимание се отделя за разработване на нови продукти и цялостното им тестване във всички етапи на разработване и производство. "Ключов елемент за успеха ни са служителите на фирмата, поради което компанията инвестира в тяхното обучение и кариерно развитие", сподели Атанас Апостолов, Оперативен директор на "Костал България Аутомотив" ЕООД.

"Ние се надяваме на дългосрочно сътрудничество, което да помогне на настоящите ни служители да се развиват и като цяло индустрията да се развива. Така вярваме, че ще подпомогнем нашите собствени хора, защото инвестицията в кадри е много важна. Нашата идея е да надграждаме служители си. В наш интерес е да инвестираме в хората, даваме си сметка, че помагайки им професионално, те наистина се припознават като част от цялата академична и технологична общност. Стараем се да провокираме младите хора да искат да учат и да надграждат, така те инвестират в себе си, което е най-важното", каза за БТА Марина Кънчева, мениджър "Човешки ресурси" в "Костал България Аутомотив" ЕООД.

Източник: БТА, Габрово