Технически университет - Габрово откри нова лаборатория нa FANUC

НОВИНИ Посещения: 576

DSC 1075

На 14 юли 2021г. в Технически университет – Габрово се откри лаборатория на FANUC, оборудвана с робот FANUC M-430iA, дарен от компанията за целите на практическото обучение на студентите.

С над 60 години опит в разработването на компютърно цифрово оборудване за управление, повече от 27,5 милиона продукта, инсталирани по целия свят и над 8000 служители, FANUC е един от водещите световни производители на индустриална автоматизация.

С новия робот Технически университет – Габрово е първият университет, който разполага с две лаборатории на FANUC, чрез които студентите имат възможност да се докоснат до съвременните технологични решения в областта на автоматизацията.

На откриването на лабораторията присъстваха кметът, областният управител, представители на водещи компании от града, студенти и преподаватели. Учени от Технически университет – Габрово направиха демонстрация за възможностите на работа, а господин Гилищаров представи новия колаборативен робот FANUC CRX.

Проф. Железаров отбеляза значимостта на новата лаборатория и подчерта, че това е първата стъпка за създаване на специална лаборатория, ориентирана към Индустрия 4.0. "Новият робот на FANUC ще даде възможност на студентите на Технически университет – Габрово да придобият полезни, практически знания за работа и програмиране на роботи. Благодарение на доброто сътрудничество с ФАНУК България ние ще направим още полезни демонстрации на решения, изработени от нашите студенти" – сподели проф. Железаров.

Инж. Христо Гилищаров, управител на ФАНУК България, сподели своите виждания относно Индустрия 4.00 и подчерта, че Технически университет – Габрово е успешен пример за поддържане на активна връзка между бизнеса и Университета, което е гаранция за развитие на съвременно образование на високо ниво.  

Гостите на събитието посетиха и технологичния парк на Университета, в който са обособени 18 научноизследователски лаборатории, в които също се реализира обучение на студенти и докторанти, но и се извършват услуги за бизнеса.

Технически университет – Габрово благодари на ФАНУК БЪЛГАРИЯ ЕООД за предоставеното дарение!